
YAOYASUIKA YOKOHAMA
YAOYASUIKA YOKOHAMA
INTERIOR DESIGN
CATEGORY: Retail, Goods
LOCATION: Yokohama (Food & Time Isetan), Kanagawa
PHOTOGRAPH: Kozo Takayama
YEAR: March 2018
URL: http://www.suika.me
The second branch of Yaoya Suika, a greengrocer built on the concept of “Eat well, live well,” has opened inside FOOD & TIME ISETAN YOKOHAMA at Yokohama Station’s west exit.
With the owner’s wish to deliver fresh, seasonal vegetables in their best condition, we designed the space around a new concept—a walk-in refrigerator where the entire room itself is chilled, called the “FRESH ROOM.” To maintain optimal temperature and prevent condensation, we installed a dedicated air-conditioning system that keeps the vegetables perfectly fresh.
The layout encourages a natural flow around the central FRESH ROOM, connecting people and food in an engaging way. To let the vibrancy of the produce take center stage, the surrounding space is kept intentionally minimal. Inspired by a “showcased barn” that stores fresh harvests, the FRESH ROOM features cedar wood traditionally used for apple crates, bringing a nostalgic warmth of a classic Japanese greengrocer into a modern setting.
「元気に食べて、元気に暮らす」をコンセプトに掲げる八百屋・瑞花の2号店が、横浜駅西口の「FOOD&TIME ISETAN YOKOHAMA」にオープンしました。
旬の野菜を最も良い状態で届けたいというお店の想いをもとに、HEADSTARTSが空間デザインを担当。店舗の中央には、部屋そのものが冷蔵庫になった新しい発想のウォークイン冷蔵庫「FRESH ROOM」を設けました。温度管理と結露対策のため専用空調を導入し、野菜の鮮度を保つ環境を整えています。
「FRESH ROOM」を中心に、自然と人の流れが生まれる回遊性の高い動線を計画。豊かな実りに満ちた野菜の魅力が主役となるよう、空間全体はあえてミニマルに構成しました。「FRESH ROOM」は新鮮な野菜を貯蔵する“魅せる納屋”をイメージし、昔からりんご箱として使われてきた杉材をふんだんに使用。現代的な空間の中に、どこか懐かしい“町の八百屋”の温もりを感じられるデザインとしています。